Samsun VM Medical Park Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Zekeriya Bahçe, gençlerde giderek artan anoreksiya nervoza vakalarına dikkat çekerek önemli uyarılarda bulundu. Bahçe, hastalığın yalnızca yeme alışkanlıklarında değişiklik olarak görülmemesi gerektiğini, kişinin beden algısında ciddi bozulmalarla birlikte yaşamı tehdit edebilecek düzeyde fiziksel ve psikolojik sorunlara neden olabileceğini vurguladı.
"Güzellik algısı gençleri tehlikeye atıyor"
Toplumda zayıf bedenin idealize edilmesinin, sosyal medyada yaygınlaşan filtreli görsellerin gençlerin gerçeklik algısını bozduğunu ifade eden Dr. Bahçe, anoreksiyanın en sık ergenlik dönemindeki genç kızlarda görüldüğünü ancak her yaş ve cinsiyette ortaya çıkabileceğini söyledi.
"Obsesif yeme davranışları dikkat çekiyor"
Anoreksiya nervozalı bireylerin kilo alma korkusuyla besin alımını kısıtladıklarını, aşırı egzersiz yaptıklarını ve bazı durumlarda kendilerini kusturduklarını belirten Bahçe, "Yemeğe takıntılı biçimde odaklanırlar, yalnız yemek isterler, tabağı simetrik yerleştirir ya da saatlerce küçük lokmalarla oyalanırlar" dedi.
Fiziksel sonuçlar hayati risk taşıyor
Dr. Bahçe, hastalığın ilerleyen dönemlerinde adet düzensizliklerinden kalp ritim bozukluklarına, kemik erimesinden böbrek yetmezliğine kadar pek çok ciddi sağlık sorununun gelişebileceğini, bu fiziksel sorunlara depresyon, kaygı ve sosyal izolasyonun eşlik edebileceğini söyledi.
"Erken müdahale şart"
Anoreksiyanın tedavisinde psikiyatrist, psikolog ve diyetisyenden oluşan bir ekibin iş birliğine ihtiyaç olduğunu belirten Bahçe, hastalığın genellikle kişi tarafından inkâr edildiğini ve bu nedenle ailenin dikkatli olması gerektiğini söyledi. Bahçe, "Hızlı kilo kaybı, yemek davranışlarında belirgin değişiklik ve sosyal çekilme gibi belirtiler varsa vakit kaybetmeden uzmana başvurulmalı. Erken müdahale, hayat kurtarabilir" dedi.